Invitația la vals de Mihail Drumeș | Recenzie


Descriere:

Apărut în 1936 și publicat în peste 30 de ediții, Invitația la vals, romanul semnat de Mihail Drumeș, a devenit unul dintre cele mai apreciate titluri ale literaturii interbelice. Marcată de o scriitură sensibilă, povestea dintre Tudor și Micaela se desfășoară sub auspiciile unei iubiri tulburătoare, măcinată de excese emoționale, gelozie și jocuri ale seducției.

Tudor, tipul cuceritorului pentru care femeia nu mai reprezintă un mister, își pune în minte să o seducă pe Micaela, trimițându-i scrisori de dragoste, fără a-și recunoaște nicio clipă iubirea pentru fată. Tânăra studentă, aparent neclintită în fața declarațiilor curtenitorului său vecin, se trezește atrasă într-un joc al voluptății ale cărui reguli îi sunt necunoscute. Dragostea celor doi protagoniști, prinși în vertijul pasiunii, este o continuă luptă de cucerire, devoratoare și autodistructivă, care nu le oferă nicio clipă de liniște.


Iscusința lui Drumeș constă tocmai în această capacitate a scriitorului de a crea imprevizibilul, de a oferi cititorului neașteptate răsturnări de situație într-o poveste în care disperarea își joacă rolul principal alături de protagoniști.

Părerea mea:

Am avut de citit cartea asta pentru școală. pentru că la mine la real intră în programă și pot spune că mi-a plăcut foarte mult.

Protagoniștii cărții, Tudor și Mihaela. în unele ediții Micaela, se îndrăgostesc la un bal, „iubire la prima vedere”. Tudor e genul de băiat care a fost cu multe fete, nu prea i-a păsat de ele, n-a avut parte de o relație serioasă. Însă, întâlnind-o pe Mihaela, lucrurile nu mai stau chiar așa.

Cei doi au parte de o poveste de dragoste, printre cele mai originale pe care le-am citit, care e cu bune și cu rele, evident. Iubirea lor, la început, e „stabilă”, dar apoi începe să urce, apoi să coboare și tot așa.

Genul acesta de dragoste distructivă, în care cei doi își fac rău unul celuilalt, intenționat sau nu, e o iubire care pe mine mă șochează din toate punctele de vedere pentru că, de ce ți-ai face rău ție, dar altei persoane? Care-i rostul?

Cred că romanul acesta e despre puterea dragostei, cât de multe poate schimba la o persoană acest sentiment profund pentru care nu am destule cuvinte să descriu ceea ce înseamnă pentru mine. Dragostea tragică, situații care sunt prezente și-n viața reală, nu-s basme dragilor, e ceva crucial pentru un om, care poate duce și la gesturi extreme ceea ce nu-i tocmai bine, ce te fac să nu mai gândești limpede, să-ți tulbure mintea până vezi doar groapa de 2 metrii sub pământ în fața ta.

Chiar acest lucru îi oferă o tentă aparte și profundă a acestui roman, care se poate spune și că e comercial și prea exagerat, dar totuși, acesta e farmecul la el. 

Vă recomand acest roman dacă nu l-ați citit încă, deoarece merită din plin, iar stilul lui Drumeș e simplu și te ține captiv pagină după pagină...

Notă: 4 steluțe din 5

Comentarii