Lucruri pe care nu le știai despre seria Ultimul Avanpost de Lavinia Călina


Seria „Ultimul avanpost„ se apropie de final; din păcate. (Nu-mi vine să cred că anul ăsta s-au făcut patru ani de când am descoperit seria asta care mi-a deschis apetitul pentru literatura română contemporană!) Deci dacă ți-a plăcut povestea României într-un viitor distopic, sau te-ai atașat de personaje (Alex, peste tot numai Alex) și vrei să știi cum se termină totul (fii blândă, Lavinia!), nu mai ai mult de așteptat. 

În noiembrie 2018 o să afli finalul. Până atunci iată 10 lucruri pe care nu le știai despre această serie, sau poate le-ai citit și între timp le-ai uitat.


Pentru că unele puncte fac referire directă la soarta unor personaje, cred că un mic Spoiler Alert is in order. (Stai departe de postare, dacă nu ai citit cele trei volume publicate!) Așa că mai bine revii după ce citești primele 3 volume apărute deja din serie. Dacă le-ai citit deja și ești curios, îți doresc distracție plăcută în continuare (atât cât pot fi de distractive cărțile Laviniei Călina), iar dacă ai și tu diverse chestii pe care le-ai observat în aceste cărți și crezi că alții nu le-au remarcat, te invit să lași un comentariu. Cine știe, poate mai facem o postare.




I. TITLUL ALES PRIN TRAGERE LA SORȚI.
Poate că în cazul seriei „Neamul Corbilor”, prima dată a fost titlul, apoi cartea, când vine vorba despre „Ultimul avanpost”, a fost exact invers. Cartea a fost trimisă către editură fără un titlu, iar când răspunsul primit a fost unul pozitiv autoarea a avut la dispoziție 24 de ore ca să aleagă un titlu pe măsură. „Trebuia să dau un răspuns imediat, așa că, împreună cu Marius, am luat un bol de plastic în care am pus vreo 15 variante de titlu și am extras unul câștigător. Așa a ajuns seria să se numească Ultimul avanpost.“


II. ROMÂNIA MARE.
Orice război duce la schimbarea granițelor unei țări. Cel fictiv din serie nu face excepție. Poate că nu mulți au observat, dar chiar din primul volum, când se vorbește de numărul regiunilor din R.U.T.R., Diane ne povestește despre cele 8 care existau din vechiul regim, menționând că după război și extinderea granițelor, sunt 10. Apoi în Renașterea, când cei de la avanpost urmăresc imagini despre micile revolte începute prin regat, printre orașele enumerate sunt Chișinău și Bălți (orașe aflate acum pe teritoriul Republicii Moldova). În plus R.U.T.R.-ul e doar un acronim pentru Regatul Unit al Țărilor Române, deci clar cele două țări formează una singură în 2046.




III. LOCAȚIA AVANPOSTULU EXISTĂ ÎN REALITATE.
Vrei să vizitezi locația avanpostului? Să vezi cum trăiesc rebelii care luptă contra regimului din R.U.T.R.? Ei bine, chiar poți, dar doar cu aprobare specială. Nu, nu din cauză că rebelii s-au instalat deja acolo, ci din cauză că locația aparține celor de la Hidroelectrica. În Vânătoarea Diane chiar ne furnizează câteva informații despre centrala de la Turnu-Ruieni (Caraș-Severin), înființată în 1981, dar care în carte servește drept adăpost pentru E.S.C.U.



Detaliile din carte sunt reale, spațiul e conform cu locația, tocmai de aceea cei din avanpost au curent și apă potabilă, pentru că are acces la 3 lacuri de acumulare din zonă. Deși aflată într-un deal, locația are înălțimea unui bloc cu 8 etaje, iar accesul de la suprafață se face printr-un tunel de 900 de metri. Locația e atât de bine plasată, că poți ușor să treci pe lângă ea și să nu-ți dai seama.

Înainte de-a se apuca de scris volumul 2 din serie, autoarea chiar a vizitat locul (evident nu a avut voie să facă poze și a avut nevoie de aprobare specială). Tocmai de aceea, la finalul volumului 2, chiar mulțumește celor care i-au furnizat informațiile necesare, ca această serie să fie cât mai aproape de realitate.

IV. NU DOAR TITLUL, DAR ȘI TRAILER-UL.
Exact cum a fost și în cazul titlului, în ceea ce privește primul volum, totul a fost decis de azi pe mâine. În noaptea de revelion dintre anii 2013-2014, aflată la o cabană cu niște prieteni, autoarea le-a spus acestora despre intenția ei de-a publica o carte. Două beri mai târziu a fost făcut planul pentru primul trailer din serie, acesta fiind filmat în 2 ianuarie, în acea cabană.

V. ALEX E SĂGETĂTOR!?!
Poate că ai vrut să te identifici cu vreun personaj? Aveți caracteristici comune, poate numele seamănă, sau preferințele. Ei bine, dacă căutai să te identifici cu personajul negativ din serie, acum știi exact ce zodie are. În volumul 2, când Diane își aduce aminte de ziua lui Alex aflăm că e în decembrie, dar apoi Sonia menționează că mai sunt 2 săptămâni până la Crăciun. În concluzie, Alex nu poate fi altceva decât săgetător. Coincidență că și autoarea e? (Eu nu mai cred în coincidențe. Voi mai credeți în așa ceva?)



VI. CAPITALA E LA CONSTANȚA.
După cum spuneam, după un război se produc modificări, deci nici mutarea capitalei nu e exclusă. În serie nu se spune niciodată numele locației, dar e clar că nu mai e București. În primul volum ni se spune clar că fosta capitală a fost distrusă, iar Diane rememorează unele faze când se uita pe geam și vedea marea. Deci clar este vorba despre Constanța, sau undeva aproape de litoral.


VII. CARANSEBEȘ MORTAL KOMBAT?
Evident că în urma oricărui conflict ce implică arme și explozibil anumite orașe vor fi distruse, iar mai sus menționam fosta capitală (aka București), dar probabil asta nu a fost  destul pentru autoare, din moment ce a simțit nevoia de-a distruge și orașul în care s-a născut.

În primul volum Diane rememorează diverse antrenamente de la Centrul de Formare. Orașul în care se află e distrus, dar sunt mai multe indicii care duc cu gândul spre Caransebeș. Două râuri ce se întâlnesc (Timiș și Sebeș), parcul cu platani (Parcul Dagalina) galeria de artă  de lângă parc (Galeria de artă Corneliu Baba din Caransebeș) etc.. Apoi avem finalul primului volum unde bătălia finală se duce din nou pe terenul de antrenament cunoscut deja de Diane. Aici ni se spune despre două biserici ce stau față în față și despre un centru comercial ce e în apropiere, unde avea să vină elicopterul după fugarii din Centrul de Formare. Iar în caz că mai aveți nevoie de alte demonstrații, iată o poză cu locul exact:




VIII. KILL SARA PETITION.
E normal ca cititorii să urască un personaj, două dintr-o carte, doar că de obicei e vorba de personajul negativ. În cazul acestei serii mulți cititori au decis că Sara, mama Anei, doar încurcă lucrurile și are o personalitate nesuferită. Drept pentru care i-au cerut autoarei să scape de ea... unde mai pui că stătea între Dan și Diane.

„Am creat multe personaje în acești 4 ani, dar nu cred că a fost unul mai urât ca Sara din Ultimul avanpost. Am primit multe mesaje, unele chiar destul de lungi și argumentate cu de ce ar merita să moară. O cititoare chiar a făcut o petiție online ca să omor personajul respectiv.“

IX. INCEPTION
În volumul 3 din serie, avem o Diane mult mai puternică ce își caută să se răzbune pe cei care au rănit-o. Una dintre acele persoane e și directoarea orfelinatului, cea care a vândut-o Centrului de Formare. La pagina 84 din Renașterea, Diane ia o carte din biblioteca directoarei și citește descrierea ei. Pe atunci Proiectul zero nu era anunțat, dar aparent exista în viitor. „A fost modul meu inedit de-a anunța noua carte din seria cu zombii.”



X. DIN ULTIMUL AVANPOST 1, ÎN ULTIMUL AVANPOST 3.
Orice manuscris suferă mici modificări pe parcurs, fie din vina autorului, fie sunt scoase de editor. Așa a fost cazul și cu Ultimul avanpost. Din primul volum a fost scos un întreg capitol ce se petrecea în amintirea Dianei, la Centrul de Formare. Tocmai de aceea în primul volum nu există capitolul 12 (probabil nici nu ai băgat de seamă). Acum că ți-ai verificat exemplarul și mă crezi pe cuvânt, calmează-te și realizează că de fapt nu ai pierdut nimic. Faza respectivă a fost salvată și introdusă în volumul 3 din serie. O ai chiar la începutul capitolului 9, e partea în care Ramona încearcă să scape de Diane ca să nu existe martori.

Câte din aceste exemple le știai, sau ce ai găsit tu în plus?

BONUS: NU DOAR CORBII SAU PROIECTUL, CI ȘI ULTIMUL AVANPOST.
Poate mulți știți cum autoarea a folosit o glumă făcută de bunica ei ca să scrie Neamul Corbilor, dar câți știați că aceeași bunică a mai inspirat chestii și în celelalte cărți? Bunica Laviniei s-a născut în Mlăjet (jud. Buzău), iar Diane povestește că a crescut într-un orfelinat din Buzău. Coincidență? Unde mai pui că și în Proiectul Zero acțiunea se petrece într-un laborator secret aflat pe Întorsura Buzăului.

Comentarii