#Confuz de Alex Andronic | Recenzie




Părerea mea:

Când am aflat că romanul lui Alex este LGBT, mi-am propus să o citesc cât mai repede. Și iată că am citit-o și n-am regretat deloc. Probabil e cartea mea preferată din acest moment, la cât de mult mi-a plăcut. 

#confuz exprimă remușcările autorului față de comunitatea LGBT și societatea în care aceștia trebuie să suporte prejudecățile aduse de orientarea lor sexuală diferită față de a restul lumii hetero. David, personajul principal, care susține cu tărie că este normal, își dă seama că-i plac atât bărbații cât și femeile. Nu recunoaște asta până la un moment dat, din pricina faptului că este o rușine să ai altă orientare sexuală decât a restul lumii, ceea ce e total greșit.

În România, comunitatea asta e privită cu ochi răi din simplul fapt că suntem o țară creștină, iar Dumnezeu a creat bărbatul și femeia pentru a fi împreună, nu bărbatul cu bărbatul sau femeia cu femeia, ce e absurd. Dacă tu simți ceva pentru o persoană chiar nu ar trebui să-și pese de absolut nimic, ci numai să o iubești cu toate moleculele tale și cu toți atomii. 

Despre asta e #confuz. Despre frica de a recunoaște că ești bisexual, frica de a nu ști ce să alegi: să trăiești pentru totdeauna cu un bărbat sau cu o femeie. Alex trăiește în Danemarca, unde lucrurile stau foarte diferit față de România. Acolo e deja ceva normal pentru toată lumea să vezi doi băieți sărutându-se, pe când în România unii spun că e scârbos ca două persoane de același sex să facă asta.

După mine e cel mai greu să fii bi. Când vine momentul căsătoriei și ai sentimente față de un băiat, dar și de  fată, e foarte greu să alegi cu cine vrei să-ți petreci restul vieții. David, însă, a reușit să aleagă să fie fericit alături de cine simte el că ar fi mai bine să fie. 

Sau două fete dacă se sărută, e ceva aproape normal, fie anormal dar e suportabil, dar doi băieți dacă se sărută, e absolut anormal, scârbos. De ce? Pentru că lumea e proastă. Care-i diferența dintre doi bărbați sau două femei care se sărută? Unii au mai mult păr pe corp decât alții, unii au pulă iar alții pizdă. Asta e singura diferență. 

Alex, prin romanul său, dorește să mai lumineze câteva gândiri, câteva păreri care sunt îmbâcsite în prostie. Habar n-am de ce ar trebui să stai să te rogi pentru ca o divinitate să te facă să înțelegi un lucru, în loc să te documentezi sau să citești ceva pe tema căutată de tine și să te învețe ceva, asta la modul general.

Am auzit multe lucruri proaste despre cartea asta pentru că se înjură mult. la fiecare pagină. Dar tu, dragă cititorule, n-auzi la fiecare colț de stradă câte un pula mea sau sugi pula? Te deranjează, însă e ceva normal, ce naiba, până la urmă. Hai să fim puțin mai maturi și să nu ne mai deranjeze o înjurătură pusă într-o carte.

#confuz e un răsuflu profund făcut de Alex pentru oamenii care sunt mai încuiați la cap și nu-nțeleg că le chimie poate fi între absolut oricine, indiferent de rasă sau sex. A fost o descărcare emoțională bine-venită pentru publicul din România, cu mulți oameni încuiați la minte care nici acum nu înțeleg că e normal să se întâmple lucruri de genul. 

Recomand acest roman absolut oricărei persoane care încă nu înțelege că te poți iubi cu oricine, pentru că te poate ajuta cartea asta să revii cu picioarele pe pământ și să realizezi cum stau lucrurile. Știu că unora părerea chiar nu va putea fi schimbată, însă dacă majoritatea vor gândi altfel, lucrurile se vor schimba în bine. 

Nu arunca cu roșii sau înjurături în mine dacă nu-i suporți pe cei din comunitatea LGBT, e părerea ta și o respect însă ar trebui să te gândești mai bine, frațiwer.

Notă: 5 steluțe din 5

Comentarii